zaterdag 9 april 2011

De Omloop van Zuidlaren

Vanmorgen in alle vroegte is Aart vanuit Hilversum vertrokken om in Meppel een cranckstel af te leveren. Logischerwijs kwam hij hierna op de Dijklaan om te kijken of een der Dijkridders genegen was met hem een toertocht te rijden. Nu ligt Leek op de route Meppel-Hilversum dus dat kwam mooi uit.
De eerste Dijkridder die Aart spotte was Wim, maar die had geen tijd omdat hij moest werken en daarna met 2 van zijn jongens ging voetballen (en gelijk heeft hij).

Met de fiets achterin zijn nagelnieuwe Renault Laguna belde hij op nummer 47 aan, waar Freek zijn spullen al gereed had staan. Fiets erbij, leeftocht voor onderweg ernaast en weg waren ze.

Na het inschrijven konden wij om 0845 vertrekken. Eerst met z'n tweeën, maar de groep werd groter met een maximum van 8 renners. Het tempo was prettig door de stevige mee-wind en na een kilometer of 10 namen wij de kop over, die we niet meer afstonden.
De eerste lus van 80km ging vanuit Zuidlaren via Schipborg-Anloo-Eext-Borger-Exloo en keerpunt Valthe zuidwaarts, waarna de echte strijd tegen de sterke wind begon. Gelukkig is Aart en prima tegen-de-wind-in-fietser waar ik dankbaar mijn voordeel mee deed. Wiel aan wiel koersten wij via Exloo-Borger-Drouwe-Gasselte-Gieten-Annen en Zuides terug naar Zuidlaren. De groep van acht werd door Aart deskundig uit elkaar gereden en toen waren er nog maar 2.

Helaas was in de kantine van de plaatselijke ZFC de keuken wegens gebrek aan vrijwillig personeel niet geopend. En als ik hem niet gewaarschuwd had zat Aart nu nog op zijn broodje frikandel met mayo te wachten. Als alternatief deden wij ons tegoed aan de meegebrachte krentenbollen.

Redelijk uitgerust begonnen wij aan het tweede deel van de koers. Ook hier weer ongeveer 40km tegen de wind in. Een blik op de kaart vertelde ons dat het vanaf keerpunt Roden beter zou worden omdat wij daar de wind in de rug zouden krijgen. Via Eelde-Paterswolde-Schelfhorst-Winde-Bunne en De Pol kwamen we uit in Peize. Bij café Kok moest worden gestempeld en we werden er verwelkomd door Astrid, Maaike en Maurits. Als snel stonden er 2 cola's en 2 punten appelgebak met slagroom op tafel. Traditionele Dijkridderskost.






Met een goed gevulde maag en bidons werden achtereenvolgens Roden-Roderesch-Westervelde-Peest-Zeijen-Ubbena en Tynaarlo aan de zegekar gebonden en na ruim 150km waren we precies op tijd terug  op ons vertrekpunt. Wij troffen daar een zeer opgeluchte official die Freek dolblij de laatste Dobberieders beker mocht overhandigen. Hij was al bang dat hij deze zelf mee naar huis moest nemen.



Voor Aart vandaag een lange duurtraining en voor Freek zijn eerste 150+ rit. Een goeie training voor de AGR van volgende week.


Statistieken:

154,0km in 5u 57m 05s
snelheid gem 25,9 km/h
snelheid max 35,3
hartslag gem 141 bpm
hartslag max 199

2 opmerkingen:

  1. En na de 75 km van vandaag neem ik toch graag mijn helm af voor Wickie.
    Afzien is een vak, wielrennen een hobby.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie woorden Wickie, mooie woorden.
    En onze daden waren ook mooi, vooral het subliem opeten van dat lekkere puntje appeltaart met slagroom ;)
    En dan zondag nog ff een uitrijrondje fietsen....toppie gedaan !
    Zaterdag gaan we ons opmaken voor 150 km Zuidlimburgse heuveltjes. Kijken hoe dat gaat.
    Ik zal me lekker in jullie wielen nestelen.
    Tot zaterdagmorgen.

    BeantwoordenVerwijderen