zondag 17 april 2011

De grote race

Zaterdagochtend heel vroeg. Lijf op gang brengen, pasta warmen voor ontbijt en alles inladen. Fiets gecheckt. Wiel met de 25 of wiel met de 27 mee? Geen kans, want Aart heeft gewoon alles al in de wagen gelegd en dus blijft de 25 op de fiets. Bidons vol, bandjes en repen mee. En niet te vergeten de Garmin.

Parkeerplaats langs de weg in Schin op Geul en langzaam warm fietsend naar Valkenburg. Bij de start het wachten op de 3 andere Dijkridders. Telefonisch contact leert dat ze vanuit Heerlen vertrokken zijn naar Valkenburg aan de Amstel in plaats van naar Valkenburg aan de Geul. Gelukkig zijn ze nog maar 2km vanaf de start zodat Aart en ik nog even geduldig moeten wachten.

Uiteindelijk gaan we om 0935 door de startpoort en nemen na 500 meter al afscheid van Patrick en Wim. Ze stappen niet af, maar nemen een andere route. De ervaring van vorig jaar heeft PdP doen besluiten het dit jaar rustiger aan te pakken en samen met Wim rijdt hij de 65km. Nog een 3 uur later laten zij zich heerlijk masseren in de Amstel Gold Experience om de fietsstress uit het vermoeide lijf te krijgen.

Ondertussen moeten de andere 3 ridders zich behoorlijk kwaad maken op de puisten die redelijk vaak voor hen opdoemen. Ongeveer halverwege merkt Bert op dat een eventuele 200 of 250km er volgend jaar echt niet in zit. Hij zou en te vroeg moeten starten en onderweg te veel moeten hijgen.




Aart doet wat we van hem gewend zijn. Heen en weer fietsen en veel foto's maken. Dit houdt hij vol tot vlak voor de Keutenberg waar hij besluit dat hij nu genoeg foto's heeft en er eindelijk eens gefietst moet gaan worden. Waar die man de energie en kracht vandaan haalt is ons een raadsel.

Na de stop met appelvlaai en slagroom op de Vaalserberg, we zijn dan ongeveer 95km onderweg, gaat bij Wickie tijdelijk het licht uit. Vooral de kledingkeuze is hier debet aan. Net als vorige week in Zuidlaren is het toch kouder dan gedacht en bieden arm- en beenstukken niet de bescherming die vooraf verwacht werd. Gelukkig is het aftellen naar de 150 begonnen, maar er komen nog een paar prima kuitenbijters.

Heel even komt de zon er weer bij en dat is voldoende om Wickie op te warmen. Bij de laatste ravitaillering wordt vocht getankt en vast voedsel naar binnen gewerkt. Op de hellingen naar boven geschreeuwd door het vele publiek en herstellend op de weg naar beneden bereiken we eindelijk de gevreesde Keutenberg.

Niet te beroerd om kennis te delen heeft J-W ons donderdag nog in geuren en kleuren de te volgen tactiek van de eerste 100m uit de doeken gedaan zodat we op de tripple en de grootste achter ons helemaal wezenloos trappend een weg naar boven banen. Bij Wickie liep het prima, geen spoor meer van vermoeidheid en als een speer omhoog. Ook Bert volgde snel, maar had een minder makkelijk pad. Volgens hem moet de naam Wickie vervangen worden door De Mug: "omdat hij de bergen op danst."

Na de Keutenberg is het nog maar een stukkie naar Valkenburg en de Cauberg lonkt in de verte. Waren wij met z'n vijven geweest hadden we gelijk het Pact van Dokkum als het Pact van Valkenburg over de streep kunnen komen. Nu proberen wij met zijn drieën tegelijk over de finish te komen en na enig inhouden van Wickie lukt dit prima. Na 8uur 2min 58sec bruto en 6uur 30min netto klaren de 3 ridders deze titanenklus.




En volgend jaar? Er schijnt een lotingsysteem te komen. We zullen zien.
Voorlopig maar even geen bergen meer, wel de uitdaging dit met alle 7 Dijkridders te doen.





Na de foto met de rondemissen is het nog een klein stukje door Valkenburg naar de auto en even later krijgen we een prachtig welkom in Vaals. Aart laadt de rest van zijn spullen in en vertrekt naar Hilversum omdat er ook op zondag weer (uit)gefietst moet worden. Voor mij begint de rest van het weekend.




1 opmerking:

  1. Was een prachtige happening en zeker voor herhaling vatbaar in 2012.....met z'n zevenen !
    Dan een weekendje in een huisje. Hoeft niet persé tijdens de officiële AGR te zijn, want de routes zijn toch permanent uitgepijld.
    Beetje trainen en knallen maar ;)

    Nog thnx voor de overnachting.
    Foto's brand ik op dvd en stuur deze op naar jou.

    BeantwoordenVerwijderen