zondag 30 maart 2014

De ronde van Sauwerd

Daar waar de gebroeders dP de whiskey prevaleerden boven de sport, de kaasbroer andere verplichtingen had en Jeroen nog steeds ernstige hinder ondervindt van zijn linker enkelband moesten Klaas en Wickie het met z'n tweeën klaren. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat P en X op zaterdag al een mooie rit maakten van dik 50km en hun kilometers er voor de zondag al op hadden zitten. Later bleek dat zij dachten dat de tijd 24 uur terug zou worden gezet de dachten dat het al zondag was of zoiets....

Maar goed, een viking en een vliegtuig gezamenlijk tegen de elementen en vooral tegen de noord-ooster. Plan was een rondje Ten Boer omdat dat voor ons het meest noord-oostelijk zou zijn en daarvandaan met de wind in de rug naar huis, maar gedurende de rit werd het plan een aantal keren aangepast. Vanaf de Dijklaan richting het Leekstermeer om onderlangs via Sandebuur en Hoogkerk de stad te bereiken. Sandebuur hadden we beter kunnen overslaan, want daar gaat het asfalt over in een grind- en zandpad en dat is niet fijn voor de banden, en de route over Roderwolde laten lopen. Maar goed, we hielden het materiaal heel en Klaas wist een mooi stuk langs de noordkant van de stad. Helaas voor ons was het fietspad daar opgebroken en werden we door Paddepoel omgeleid. Door een gebrek aan borden moesten we op intuïtie onze weg naar het ommeland zelf bepalen.

Zo fietsten we niet richting Ten Boer, maar naar Zuidwolde. Ook mooi en nog steeds tegen de wind in. Ondanks dat schoten we mooi op en in Ellerhuizen hielden we onze eerste stop. Prachtig daar, lekker in de zon. Je zou er de hele dag kunnen staan op de brug, maar dat was aan ons niet besteed en zo trokken wij verder naar de geboortegrond van PdP en zijn broers, Bedum. Even voorbij Domocity ligt Onderdendam wat het keerpunt in onze route werd. Langs de trekvaart naar Winsum kwam de wind al wat in onze rug en konden we makkelijk 30.

Buiten Winsum stonden we voor de keuze: Garnwerd of Sauwerd. Het werd Sauwerd en van daaruit zouden we met een move naar het westen met een grote boog om Zuidhorn naar Leek terugrijden. Helaas zijn er tussen Winsum en Sauwerd heel weinig wegen naar het westen zodat we in Sauwerd al onze ereronde konden rijden en uiteindelijk in Adorp rechtsaf konden. Toen werd het pas leuk. Een bromscooter haalde ons nogal arrogant in en we besloten aan te pikken. Het leek wel een Berini M21 (pas op hij kan hard, wel 35), want met 335 op de teller zat de bestuurder, zag ik in zijn spiegel, breeduit te grijnzen. Klaas lette op het publiek dat vol verbazing naar dit illustere drietal zat te kijken.
In Wierumerschouw namen we afscheid van onze Derny en koersten wederom boven de 30 naar Aduard. Nu restte ons weinig anders dan toch door Zuidhorn te fietsen om naar links af te buigen richting Enumatil. Daar pakten wij onze tweede pauze en genoten van de rust en stilte. Hier ontdekten we dat we al ruim 2 uur op de fiets zaten. Dus snel verder richting de A7 en Leek. Na bijna 3 uur en bijna 80km scheidden onze wegen.



Statistieken:
76,40km in 2u 53m 33s
snelheid gem 26,4
snelheid max 35,9
hartslag gem 151
hartslag max 176

Nog 3 weken tot de AGR en ik lig op schema.

Berini M21 blauw, kort model b.j. 1956


1 opmerking:

  1. Mooie rit! Jaloers! Jarenlang gewoond en post gelopen. Pure nostalgie... maar ja, whisky proeven.
    Ook leuk, anders leuk...

    BeantwoordenVerwijderen