zondag 29 september 2013

Cultuur en niet fit

Met het weerbericht van zaterdagavond in het achterhoofd (zonnig, 14 graden en weinig wind) planden PdP en ik een zondagrit met vertrek om kwart voor 10. Alles klopte vanmorgen, behalve de wind. Die leek zo ongeveer tot orkaankracht te zijn aangewakkerd door PiePau.

Maar goed, we vertrokken in het goede gezelschap van WGH, die de ATB verkoos boven de afsluitingsrit van de SFC waar hij sinds kort lid van is. Hij wierp zich direct op als reisleider en een betere kan je je niet wensen op de zondagochtend. Tegen de wind in naar het oog van de orkaan dat ergens bij Peest moest liggen. Wim wist daar een aantal cultureel aantrekkelijke plekken te liggen en wilde ons deze niet onthouden

En zo spoedden wij ons tegen de wind in richting Nieuw-Roden om daar direct het bos in te duiken. Smalle paadjes en evenzoveel draaiwerk maakte het gelijk een technisch parcours. Eenmaal weer op het asfalt ging de route richting Steenbergen met een rondje door de Zuursche Duinen. Daarna in Langelo langs de gasopslag en door het bos achter Norg langs naar Peest. Het culturele doel van de rit.

Een van de stukken cultuur uit Wims portefuille is een bunker die ene A. Hitler aan het eind van de oorlog zou hebben laten bouwen. Volgens hem ligt deze bunker zo verscholen dat bijna niemand deze weet te vinden. Het had een beetje weg van Het plekje dat niemand wist, van een andere WGH. Groot was dan ook onze verbazing dat er bij aankomst al 6 fietsen stonden.
Even voorbij deze bunker kwamen we bij een meer, tenminste zo leek het. Als je dit vanuit de lucht bekijkt kan je er met enige fantasie een swastika van maken. De grote befietsbare cirkel om het meer noemde men de Hitlerring en in combinatie met het voorgaande is dat redelijk plausibel.
Wickie had meer oog voor het mooie, onbewoonde, huis wat er vlak bij staat.
Verder tegen de wind in gingen we en al na een paar kilometer was bij Wickie "het beste er wel af". Terwijl WGH en PdP vrolijk doortrapten zag hij af. Nu is dat geen schande, maar om door PdP naar huis gefietst te worden zegt wel iets.
Maar goed, de mannen toonden clementie en gedrieën gingen we redelijk voor de wind aan richting Zevenhuizen. Wim moest nog even de 50 aantikken en P en ik lieten hem gaan. Op de kruising tussen Zevenhuizen en Nieuw-Roden waren we bij en koersten schuin op de wind naar de Dijklaan.


Voor Wickie een zware rit van 43,43km in 1u 59m 25s.
snelheid gem 21,8
snelheid max 32,7
hartslag gem 145
hartslag max 165

De link naar de lebbestoak en vliegveld Peest  http://nl.wikipedia.org/wiki/Peest

1 opmerking:

  1. Drie Dijkridders op de ATB...ja en dan komen de verhalen.
    De jeugd van tegenwoordig heeft geen interesse meer voor geschiedenis maar als je over vliegvelden in Peest begint dan wilen ze ook alles weten.
    Maar die Freek wist ook nog te vertellen dat Hitler het daar had laten aanleggen als afleiding voor vliegveld Eelde....
    Toen ben ik maar over de Lebbestaok begonnen....daar hadden de heren niet van terug.
    Maar het was een mooie rit met een afgetrainde de Poel....gr.53

    BeantwoordenVerwijderen