zaterdag 13 juli 2013

Wieltjesplakken en Mongolenwaaiers

"Wij gaan een keer op de fiets naar het werk": zei de Bontempi van Spijkerboor en omstreken. Vandaag was het zover, we hadden een mooie route uitgezet van Annen naar Coevorden. Met de fiets achterop de auto naar de carpoolplaats in Annen en starten om 06:00.

Wat is Drenthe geweldig als je 's morgens om 06:06 gaat fietsen en je nergens last hebt van dove, scheldende, met twee breeduit naast elkaar blijven rijdende ouden van dagen die nog steeds willen aantonen dat ze zonder hulp hun rechter of linker middelvinger omhoog kunnen krijgen.
Opkomend zonnetje en een klein beetje wind maakten het af. Voor ik goed en wel in het zadel zat was Erik al in twee klappen Anloo voorbij en kon ik met moeite aanpikken. Om het in Harko's bewoordingen te zeggen:

 'Maar Erik Fidder is niet zomaar een renner. De Erik Fidder die ik ken heeft vroeger wedstrijden gereden en gewonnen!' 

En zo is het maar net. Ze hadden voor hem een standbeeld moeten oprichten. Nu moeten we het doen met een beeld van Harry CB.


Makkelijk boven de 30 trappend met mij in z'n wiel ging het van Annen over Anderen en Anloo naar Rolde. Lag er maar asfalt, dat zou veel vergoeden, maar nee speciaal voor toeristen enzo liggen daar authentiek drentse veldkeien op de weg zodat je alle kanten opstuitert. Gelukkig werd het even buiten Rolde beter en maakten de klinkers plaats voor asfalt. Zoevend door Grolloo en Schoonloo waarvan de uitspraak meer op Schoon Loo lijkt, dan in De Kiel rechtsaf door de bossen naar Zweeloo, Aalden en Meppen. Als je dat gehad hebt is het nog maar even en je bent Oosterhesselen en Dalen voorbij en voor je het weet ben je in Coevorden.

Gelukkig maar, want door het hoge tempo begon de tank al aardig leeg te raken en we moesten nog terug ook. Een werkdag lang de tijd om te herstellen. Veel drinken en goed eten en weer energie opdoen voor de terugreis. Dit lukte wonderwel en niet in de laatste plaats door de goede verzorging van onze collega Erik Beekman die ons op de been hield met goeie grappen en veel koffie.

Statistieken:
56,05km in 1u51m29s
snelheid gem: 30,2
snelheid max; 38,9
hartslag gem: 156
hartslag max; 167
2232cal


Donderdagmiddag 1600 uur. Fietspak aan en wegwezen. Het kostte even moeite het goede spoor te vinden, want Coevorden is druk tijdens de havendagen. Bijna dezelfde weg terug alleen met meer wind en vooral tegenwind. In het bos heb je daar weinig hinder van, maar daarbuiten des te meer. De eerste 15km buiten Dalen kon ik goed kopwerk doen, alles onder de 30 ging goed en vooral in eigen tempo. Erik mooi in het wiel totdat hij warm was. Toen ging het gas er weer op en met 33 per uur ging het eigenlijk te snel.
Dat het steeds harder begon te waaien was erg lastig en vooral op het mooie rechte eind naar Rolde werd het zwaar. Tussen Rolde en Anderen moest ik Erik laten gaan, maar hij schakelde terug en samen bereikten we de carpoolplaats langs de N34. Daar kon mijn fiets op de drager en reed Erik de laatste kilometers naar Spijkerboor, effe uitrijden dus.

Uitgepierd en een half uur achter op het schema bracht de 406 mij zonder hijgen naar Leek.



Statistieken:
55,43km in 2u01m31s                  111,48km in 3u53m
snelheid gem: 27,4                           28,7
snelheid max: 33,4                           38,9
hartslag gem: 150                            152
hartslag max: 169                            169
2245cal                                         4477

Resume: bijna 100km in het wiel van Erik, af en toe in de Mongolenwaaier omdat ik net niet kon aanpikken en soms concluderend dat er geen bal aan is als je niet naast elkaar kunt fietsen en praten. Een dag later en redelijk hersteld gaan we dat zeker nog eens doen, maar dan niet de volle 55km, maar vanuit De Kiel een mooie 35km. Meer dan zat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten